TôS 50 år tidningsartikel


SOTENÄS

Föreningen Tôllar ô Seiel firar 50 år: ”Svårt att tro”


Inspelningen av en SVT-serie i skärgårdsmiljö för 50 år sedan blev startskottet för den ideella föreningen Tôllar ô Seiel, som inom kort firar ett halvt sekel av båtbevarande i Sotenäs. – Det känns som vi började i går, säger Sune Olsson, som varit med sedan starten.

Alexander Ekström





































FÖRENINGSMEDLEMMEN ULF HANISCH STÅENDE I DEN BÅT SOM BYGGDES TILL PRÄSTEN PÅ KÄRINGÖN UNDER TIDIGT 1930-TAL, OCH SOM NYLIGEN SKÄNKTES TILL FÖRENINGEN.


SOTENÄS


TV-serien ”Ett köpmanshus i Skärgården”, med bland annat Ulf Brunnberg och Sten-Åke Cederhök i rollerna hade premiär i SVT 1973.

När inspelningarna för­bereddes året innan och produktionen ville hitta gamla båtar i Sotenäs att använda som rekvisita ledde det till skapandet av föreningen ­Tôllar ô Seiel.


– Det känns som vi började i går så jag har svårt att tro på att vi funnits så länge, säger Sune Olsson, som varit med sedan starten, när vi träffar honom och några andra föreningsmedlemmar i sol­skenet vid föreningens lokal ”Sippans Bu” vid Tången­rännan i Kungshamn.

Den fjärde juni ska det halva seklet av verksamhet firas stort på bryggan med ”öppet skepp” på föreningens flaggskepp; fiskebåten LL667 Asta – och med musik, mat, räkauktion och turer i föreningens seglande all­mogebåtar, som förutom ögonstenen Asta utgör kärnan i verksamheten.


– Vi får hoppas det är lika fint väder fjärde juni som i dag, säger Urban Stranne, som varit aktiv i föreningen sedan 1995.

Det totala medlemsantalet uppgår till nästan 500 medlemmar, spridda över hela Sverige. Många är stödmedlemmar som har sommarhus eller annan anknytning till Sotenäs, berättar Urban Stranne.


– Jag var kassör ett tag och skickade medlemsavier till Vatikanen. Heliga stolen där var nog vår finaste medlems­adress, det var Anders Thunberg som var Sveriges ambassadör i Vatikanen som hade hus här och var stödmedlem.


Föreningen lever förutom medlemsavgifterna på sponsorer och att hyra ut ”Sippans Bu” till event och sammankomster, något som dock ­legat på is under pandemin och drabbat ekonomin.


Tidigare förfogade man över ett antal ytterligare intilliggande sjöbodar, som dock förstördes i en brand på bryg­gan i början av 2000-talet.


– Det var nästan så att räddningstjänsten inte lyckades rädda denna heller, slangarna nådde inte, men Kustbevakningen kom som en räddande ängel från havet, säger Urban Stranne.


Ett extra tillskott i föreningskassan blev det också när föreningen bistod nyinspelningen av ”Utvandrarna” med sina allmogebåtar, och på så vis fortsatte traditionen av film och tv som grundade föreningen.


Flera av medlemmarna fick också medverka som statister i filmen, som hade biopremiär i julas.


Föreningens ögonsten fiske­båten Asta befinner sig för tillfället på Smögen, där ett gäng medlemmar arbetar med den restaurering av fartyget som nu pågått pö om pö i över ett decennium.


– Målet är att kunna få ­henne i ett sådant skick igen att vi kan köra henne fritt och anordna utflykter och events, säger Urban Stranne.





































FÖRUTOM FLAGGSKEPPET FISKEBÅTEN ASTA HAR ”TÔLLAR Ô SEIEL” ETT TJUGOTAL ALLMOGEBÅTAR UNDER FÖRVALTNING.


Från Bohusläningen 25 maj 2022. Text och bild Alexander Ekström.

Copyright Bohusläningen

Kontakter:             Medlemskap      Webbansvarig        LL667 Asta    Allmogebåtarna     Sippans Bu   

Sponsorer:

Smögens

Skaldjur &

Fiskeri

Privat sponsorer:


Joakim Quick

Erik Olsson

Sune Olsson

Odd Erichsen

Familjen Virtanen


Bohusläns

Islandsfiskares

Förening