Villgott

Tôllar ô Seiel på Tången


Vi är en idéell förening, vars syfte är att bevara och bruka

allmogebåtar och andra traditionella fartyg från Bohuskusten

med tillhörande redskap och utrustningar. Därigenom eftersträvar

vi att hålla levande de kunskaper och färdigheter som därtill

hör. Föreningen bildades i Gravarne 1972.

Villgott

Villgott - klinkbyggd julle med en SEFFLE 14FV tändmotor och med bomullssegel sydda av Ullas Segelmakeri på Fisketången.

Troligtvis byggd ca 1948 då motorn No: 6172 enligt följesedel levererades den 17:de mars 1948 till Johan Perssons Mekaniska Verkstad i Gravarne, via Dingle.

Följande uppgifter har jag fått av Bengt Carlsson på Jänkegången 2, Fisketången: Båten beställdes på Orust av Anders Alfredsson Gross, Västergatan3, Gravarne som använde den till småfiske fram till 1969. Då köptes den av Bernad Karlsson Rosegårdsgatan 12 (far till Bengt) som behöll båten i familjens ägo till 1991. 1990 beställdes segel av Ulla Erstedt.

1991 såldes jullen till Bernt Nilsson,Brunnsgatan av Bengt men efter bara ett par år fick Bernt sälja båten av hälsoskäl.

Den hamnade då hos en lokförare i Fiskebäckskil som var gift med Smen's Eva (Karl-Axel Karlsson som var smed hos Frosströms)

Vad som sedan hände fram till jag fann den till salu på blocket på Vargön, säljare var Robert Hallgren (båtens namn var då Två Bröder) är dolt i dunkel.

Numera finns den åter på Fisketången endast 3 hus bort från Bengt Carlsson.

Villgott's och min första sommar tillsammans ihop var ingen höjdare då topplocket visade sig vara sprucket. Men med hjälp av Ulf Hjelm, Stenungsund och Magnus Ekholm från Småland göts ett nytt, och sedan dess så tuffar den på utan problem.